Baş Ağrısı ve Biz

Beynimiz, ağrının algılanma merkezini ve odak noktasını oluşturuyor. Kafatasımız içinde, ağrıya duyarlı yapıların uyarılmasına sebep olan herhangi bir sorun baş ağrısına neden olabilir.


Baş ağrısına neden olan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit eden beyin kanaması, tümör, enfeksiyon gibi ciddi faktörlere sebebiyet veriyor. Bir kısmı ise günlük yaşam kalitemizi azaltan ancak hayati tehdit oluşturmayan stres gibi bir faktörün oluşturduğu gerilim tipi baş ağrısı diyebiliriz. Serilim tipi baş ağrısı emosyonel sıkıntılar yaşayan hastalarda oldukça sık görülen, bireyin günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ağrı tipi olarak biliniyor. Bunun dışında toplumda çok sık görülen ve ağrı şiddetinin oldukça yüksek olduğu baş ağrıları arasında 'Migren’ en önemli yeri tutuyor.

Migren, yineleyen baş ağrılarına sebep olan bir baş ağrısı hastalığı ve en şiddetlisi olarak biliniyor. Migren baş ağnsı, genelde şiddetli hissedilir fakat hafif ağrılar da yaşanabilir. Ağrı sırasında, şart değilse bile bir çok hastada başı oynatmak, ışığa veya yüksek sese maruz kalmak ağrıyı arttırır.
Ağrı sırasında mide bulantısı hatta bazen kusma olabilir. Ağrı çoklukla zonklayıcı, çoğu hastada da tek taraflı seyreder. Ağrı kesici alınmadığında 4 saat ile 3 gün arası bir süre devam eder. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar etkin olmakla beraber hastalığın, atak sıklığının ve şiddetinin azaltılmasında hastanın yaşam tarzı, kritik bir öneme sahip oluyor. Uykusuzluk, stres, açlık, keskin kokular, parlak gün ışığı, çikolata, muz, peynir gibi gıdalar ağrının ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu sebeple hastaların günlük hayatlarında bu tetikleyici faktörlere dikkat etmeleri gerekiyor.

Hangi durumlarda doktora gideyim?

İlk kez, çok kuvvetli ve yaklaşık 1 dakika içinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısı, beyin kanamasının habercisi olabilir.
İleri yaşlarda ortaya çıkan ve beraberinde görme bozukluğu, çiğneme güçlüğü,eklemlerde ağrı ile birlikte olan baş ağrısı.
Ikınma, hapşırma, fiziksel aktivite ya da cinsel aktivite ile ortaya çıkan baş ağrısı
Şiddeti giderek artan ve ağrı kesicilere yanıt vermeyen baş ağrıları.
Kafa travması sonrası oluşan baş ağrısı.
Baş ağrısına güçsüzlük, görme kaybı veya konuşma bozukluğu eşlik ediyorsa beraberinde yüksek ateş, uyku hali ve bilinç bulanıklığı olan baş ağrısı.

Yukarıdaki durumlar ihmal edilmemesi gereken baş ağrılarını içeriyor.

Ağrısız günler dilerim...